Sri Chinmoy

Faktaboks

Sri Chinmoy
(Kumar Ghose)
Uttale
ʃi-
Født
27. august 1931, Bengal, India
Død
11. oktober 2007, New York, USA

Artikkelstart

Sri Chinmoy var en hinduisk guru. Han virket også som kunstner og idrettsmann. Han har grunnlagt tallrike sentre og grupper over hele verden. Sri Chinmoy senter i Oslo ble etablert i 1986.

Bakgrunn

Chinmoy forteller at han allerede som 13-åring hadde dype, religiøse erfaringer. Han forteller også at han i 1964 fulgte en indre stemme og flyttet til USA, der han begynte å undervise i meditasjon. Fra 1970 har han ledet meditasjoner ved FN-bygningen i New York.

Virksomhet

Som i mange andre hinduiske bevegelser, blir Sri Chinmoy av sine disipler sett på som en manifestasjon av den høyeste guddommen. Som guru skilte han seg ut ved å spre sitt budskap, ikke bare gjennom undervisning, men også gjennom kunstnerisk virksomhet og idrettsprestasjoner; han var blant annet billedkunstner og maratonløper. Sri Chinmoy la stor vekt på arbeid for verdensfred. Han arrangerte fredskonserter, der han spilte fløyte og andre instrumenter og sang egne sanger, og fredsløp over hele verden. I Norge er det arrangert fredsløp annet hvert år siden 1987 og flere fredskonsertet.

Den gamle Svinesundsbrua fikk i 1991 tilleggsnavnet «Sri Chinmoy peace bridge», et navn den deler med flere landemerker i ulike deler av verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg