Sri Chinmoy, hinduisk guru; kunstner og idrettsmann (1932-2007). Chinmoy forteller at han allerede som 13-åring hadde dype, religiøse erfaringer. Han forteller også at han i 1964 fulgte en indre stemme og flyttet til USA, der han begynte å undervise i meditasjon. Fra 1970 har han ledet meditasjoner ved FN-bygningen i New York. Han har grunnlagt tallrike sentre og grupper over hele verden; Sri Chinmoy senter i Oslo ble etablert i 1986.

Som i andre nyreligiøse, hinduiske bevegelser, blir Sri Chinmoy av sine disipler sett på som en manifestasjon av den høyeste guddommen. Som guru skilte han seg ut ved å spre sitt budskap, ikke bare gjennom undervisning, men også gjennom kunstnerisk virksomhet og idrettsprestasjoner; han var bl.a. billedkunstner og maratonløper. Sri Chinmoy la stor vekt på arbeid for verdensfred. Han arrangerte fredskonserter, der han spilte fløyte og andre instrumenter og sang egne sanger, og fredsløp over hele verden. I Norge er det arrangert fredsløp annet hvert år siden 1987 og flere fredskonsertet.

Den gamle Svinesundsbroen fikk i 1991 tilleggsnavnet «Sri Chinmoy peace bridge», et navn den deler med flere landemerker i ulike deler av verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.