En enhetsfront er et samarbeid mellom to eller flere politiske partier mot en felles motstander. Enhetsfront var en parole som Den kommunistiske internasjonale (Komintern) brukte fra 1921 i kampen for å vinne arbeidermassen for kommunistisk politikk. Komintern ønsket enhetsfront mellom kommunister og sosialdemokrater i kampen mot fascismen.

Etter at revolusjonsbølgen var ebbet ut vinteren 1920–1921, etter den russiske revolusjon, og mange arbeidere trådte ut av kommunistenes rekker og tilbake til sosialdemokratene, sendte Den kommunistiske internasjonales kongress i 1921 ut parolen om enhetsfront mellom kommunister og sosialdemokrater til forsvar for de resultater arbeiderne hadde oppnådd i revolusjonsperioden. Enhetsfronten skulle gjelde umiddelbare dagsoppgaver, ikke de langsiktige målene. De samarbeidende organisasjonene skulle prinsipielt opprettholde sin organisatoriske selvstendighet. Erfaringene viste imidlertid at dette ikke alltid var mulig. I tiden etter andre verdenskrig ble det gjort flere forsøk fra kommunistisk hold på å få i stand en slik samling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg