Bukspyttkjertel

Bukspyttkjertel

Av /Store norske leksikon ※.

Bukspyttkjertel er en kjertel som skiller ut både bukspytt til fordøyelsessystemet (eksokrin funksjon) og hormoner til blodåresystemet (endokrin funksjon).

Faktaboks

Også kjent som
pancreas

Hos bruskfisk og lungefisk er bukspyttkjertelen et kompakt, sammenhengende organ, mens det hos rundmunner og de fleste benfisker er oppdelt i form av tallrike, uregelmessige spyttkjertelrør langs mellomtarmen, eller den kan være innleiret i leveren. Hos niøye og mange benfisker forekommer den endokrine komponenten som spredte cellegrupper i tarmveggen. Slimål og noen benfisker har dette vevet konsentrert i et eget endokrint organ. Hos rundmunner er det bare insulinproduserende celler.

Den kompakte pankreas hos virveldyr utvikles fra to eller tre anlegg som senere forenes. Den kan beholde to utførselsganger (hos for eksempel hund, hest og mennesket), men som regel finnes bare én enkelt, som oftest er forent med levergangen og munner ut i tolvfingertarmen.

Også blekkspruter og noen andre virvelløse dyr har en samlet, kompakt kjertel for bukspytt. Kombinert lever og bukspyttkjertel, hepatopankreas, forekommer hos en del krepsdyr og dolkhaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg