I følge fornybardirektivet kreves at alle EU-land må øke sin egen produksjon av fornybar energi. De enkelte land har fått tildelt ulike mål for hvor mye de skal øke sin andel av fornybar energi innen 2020. Hvert lands mål er beregnet ut fra en bestemt formel og med tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat

Målsettingen er at andelen fornybar elektrisitet i 2010 skal være 22,1 % av det totale elkonsumet, mot 13,9 % i referanseåret 1997. Dette målet er utledet av EUs overordnede mål om at 12 % av totalt energiforbruk i 2010 skal komme fra fornybare energikilder. Direktivet skal også understøtte EUs klimapolitikk, siden en overgang til fornybar energi reduserer klimagassutslippene. I tillegg er direktivet ment å styrke energiforsyningssikkerheten og øke spekteret av energibærere.

Fornybardirektivet ble innlemmet i EØS-avtalen i 2005, og er dermed retningsgivende for norsk energipolitikk. Norge (og Island) står i en særstilling i Europa ved at nær 100 % av elektrisitetsproduksjonen kommer fra vannkraft. Norge fikk etter forhandlinger med EU-kommisjonen et indikativt mål på 90 prosent fornybar elektrisitet i 2010. Fornybardirektivet får den virkningen at en ikke ubetydelig del av ny kraftproduksjon i Norge fortsatt må komme fra fornybare energibærere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.