Ekspandert plast og gummi, fellesbetegnelse på de typene av celleplast/cellegummi som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast/gummi. Esingen skjer gjerne ved hjelp av tilsatte esemidler som danner gasser når gummi/plastmassen varmes opp. Esemidlene kan være gasser, flyktige væsker eller stoff som ved oppvarmingen spaltes kjemisk under dannelse av en gass.

Produktene har tallrike små hulrom i form av lukkede eller åpne celler (porer) som gjør dem lettere, mykere og mer lyd- og varmeisolerende enn kompakt gummi/plast. Ved fremstillingen blir massen varmet opp til den er tilstrekkelig myk. Man skiller gjerne mellom produkter med lukkede og åpne celler.

Av ekspandert plast er produksjonen størst av ekspandert polystyren (forkortet EPS) som produseres i densiteter helt ned i ca. 15 kg/m3. Esemiddelet er gjerne pentan. Den blir bl.a. brukt til isolasjonsplater i bygg, støtdempende emballasje, fiskekasser og flytelegemer mot tele. Også plasttyper som polyvinylklorid, polyetylen o.a. fremstilles i ekspandert form når de skal brukes til støtdempende og lyd- og varmeisolerende materialer, fendere og puter til båtbruk, garnflottører, lettvektsproteser m.m. Se også skumplast.

Ekspandert gummi brukes særlig til tetningslister, belegg på undersiden av gulvtepper, såler i fottøy og støtdempere av forskjellig slag. Ved å bearbeide ekspandert gummi kraftig i f.eks. valseverk, kan skilleveggene mellom boblene brytes ned og det dannes såkalt svampgummi som kan suge opp vann og brukes som svamp. Se også skumgummi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.