ekspandert plast

Artikkelstart

Ekspandert plast er celleplast som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast. Esingen skjer gjerne ved hjelp av tilsatte esemidler som danner gasser når plastmassen varmes opp. Esemidlene kan være gasser, flyktige væsker eller stoff som ved oppvarmingen spaltes kjemisk under dannelse av en gass.

Produktene har tallrike små hulrom i form av lukkede eller åpne celler (porer) som gjør dem lettere, mykere og mer lyd- og varmeisolerende enn kompakt plast. Ved fremstillingen blir massen varmet opp til den er tilstrekkelig myk.

Av ekspandert plast er produksjonen størst av ekspandert polystyren (forkortet EPS), som produseres i densiteter helt ned i ca. 15 kg/m3. Esemiddelet er gjerne pentan. Ekspandert polystyren blir blant annet brukt til isolasjonsplater i bygg, støtdempende emballasje, fiskekasser og flytelegemer mot tele. Også plasttyper som for eksempel polyvinylklorid og polyetylen fremstilles i ekspandert form når de skal brukes til støtdempende og lyd- og varmeisolerende materialer, fendere og puter til båtbruk, garnflottører og lettvektsproteser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg