Pusur

Garfield (Pusur) sammen med sin «matfar», Jon.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Pusur, amerikansk tegneserie av Jim Davis, startet 1978. Pusur heter Garfield på originalspråket. Hovedfiguren er en selvopptatt, kynisk og sadistisk katt, som har mat og søvn som sine hovedinteresser. Serien er svært populær fordi den uten å moralisere harselerer med dårlige menneskelige egenskaper.

Faktaboks

Uttale
gˈa:fi:ld
Også kjent som

Garfield

Garfield er en av verdens mest populære tegneserier. Den trykkes i over 2500 aviser på verdensbasis, ble laget som tegnefilm 1982-91 og ble filmatisert i 2004 og 2006. Spinoff-effekter og lignende genererer opp mot en milliard dollar årlig i inntekter.

I Norge ble Pusur særlig populær som tegneserie i ungdomsbladet Det Nye, og den årlige Pusur skoledagbok. Tegneserien ble gitt ut som pocketbøker av Ernst G. Mortensens Forlag 1982-1993, samtidig som Semic ga ut månedsheftet Garfield 1984-1988 (Garfield og venner i 1989). Deretter ble tegneserieheftet Pusur (Semic/Egmont) gitt ut 1995-2004.

I de siste årene er tegneserien Garfield Minus Garfield blitt et kultfenomen, der den rett og slett retusjerer bort katten og hunden Jølle fra stripene, slik at eieren Jon står igjen med dialog som vitner om en dyp eksistensiell krise.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg