Dvergdykker. Av . CC BY NC SA 3.0

dvergdykker

Dvergdykker på reiret. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Unge av dvergdykker, Tachybaptus ruficollis. Foto fra: Karrebæksminde, Danmark

Artikkelstart

Dvergdykker er en fugleart. Den er den minste arten i dykkerfamilien som forekommer i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tachybaptus ruficollis
Beskrevet av
(Pallas, 1764)

Beskrivelse

Den er en cirka 25 cm lang, mørkebrun dykker med lys underside, rødbrune kinn og hals og gulgrønn nebbrot. Vekten er cirka 100–300 gram. I vinterdrakt er dvergdykkeren lysere med hvit strupe og gul hals.

Utbredelse

Arten er utbredt i Sør- og Mellom-Europa og østover gjennom det sørlige Asia til Japan og Ny-Hebridene, foruten gjennom hele Afrika sør for Sahara. Dvergdykker hekker sparsomt i tre ulike deler av Norge: i Østlandsområdet, på Sørvestlandet og i Møre og Romsdal. Den påtreffes også andre steder i kystområder i Sør-Norge det meste av året.

Trekk

Norske dvergdykkere er trekkfugler, men trekkveiene er dårlig kartlagt. Den ses imidlertid ofte også vinterstid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

dvergdykker
Tachybaptus ruficollis
Tidligere vitenskaplig navn
Tachybaptus ruficollis ruficollis
Artsdatabanken-ID
3964
GBIF-ID
2482048

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg