Dronningdue
Av /via Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY NC 4.0

Dronningdue er en stor duefugl i duefamilien og har sin naturlige utbredelse på østkysten av Australia.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Columba leucomela
Beskrevet av
Temminck, 1821

Beskrivelse

Dronningdua har en sort/askegrå overside og stjert, med hvit nakke, hode og underside. Den har også en rød øyering og nebbrot. Kontrasten mellom mørke og hvite tegninger kommer også frem i det vitenskapelige navnet leucomela som kommer fra greske leukos- hvit og melanos- sort. Den er 38–42 centimeter lang og veier omtrent 420 gram. Det er kun registrert en underart hos dronningdua.

Utbredelse

Utbredelsen er utelukkende langs østkysten av Australia. Den holder hovedsakelig til i skoglandskap. Dronningdua har et nomadisk bevegelsesmønster og følger tilgangen på frukt og frø. Arten er kategorisert som livskraftig. Den ble tidligere jaktet på i stort antall, men arten har trolig økt i antall etter arten ble fredet på 1950-tallet.

Reproduksjon

Reiret består hovedsakelig av kvister og bygges i trær mellom 2–20 meter over bakken. Hunnfuglen legger 1 egg som ruges i 19–20 dager og ungene blir i reiret til 20–21 dager etter klekking.

Næring

Dronningdua spiser hovedsakelig frukt og frø fra en rekke forskjellige trær. Den kan også spise skudd, blad og blomster fra enkelte av disse trærne.

Les meir i Store norske leksikon

Faktaboks

dronningdue
Columba leucomela
Artsdatabanken-ID
176028

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg