Disposisjon er en plan for ordning av innholdet i en skriftlig eller muntlig framstilling. Det kan for eksempel være en punktvis, skjematisk oversikt over innholdsmomenter, eller en skisse.

Faktaboks

Uttale
disposisjˈon

Disposisjon brukes også, oftest i flertall, om bestemmelser, beslutninger eller avgjørelser. Eksempel: «treffe sine disposisjoner», som betyr å bestemme seg for noe.

Disposisjon brukes også om det å kunne benytte seg av noe eller ha rådighet over noe. Eksempler: «Styret stiller sine plasser til disposisjon», betyr at styret tilbyr seg å gå av. Å stille seg til disposisjon betyr å tilby sin hjelp, uten at det er spesifisert til nøyaktig hva. «Hotellets svømmebasseng står til gjestenes disposisjon hele døgnet» betyr at gjestene kan bruke svømmebassenget når som helst.

I jus brukes disposisjon ofte som fellesbetegnelse på løfter og andre erklæringer som har rettsvirkning (se disposisjon – jus).

Disposisjon brukes også om å være mottakelig for eller ha anlegg for noe, for eksempel innen medisin om det å være utsatt for en bestemt sykdom eller lidelse (se disposisjon – medisin).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg