Differensialen må være kompakt, robust og pålitelig. Dens oppave er å sørge for lik trekkraft og jevn rulling i sving, ved at det indre hjulet roterer langsommere enn det ytre, som jo har en lengre vei å gå.

Zahnradfabrik Friedrichshaven/ZF. Begrenset gjenbruk

Differensial,

mekanisme som tillater maskindeler som er forbundet med hverandre å ha ulik rotasjonshastighet, brukes for å overføre roterende bevegelser og dreiemomenter. Differensialer finnes i mange utførelser, de fleste er bygd opp av tannhjul og kalles planetdrift fordi ett eller flere av tannhjulene, foruten å rotere om sine egne akser, også gjennomløper uavhengige sirkelbevegelser. Se bil (Drivverket, Planetgirkasse)

I biler brukes differensialer for å overføre mellomakselens dreiemoment til drivhjulene; primæroppgaven er å tillate at drivhjulene roterer med ulik hastighet, samtidig som begge hjulene trekker med samme kraft. En ulempe med differensialkonstruksjonen er at det ene hjulet lett vil spinne i løs sand eller på glatt underlag når det andre står på fast underlag. Det lages spesielle mekanismer (sperrer) som motvirker dette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.