Arvbarhet, arvegrad, et mål på hvor mye av variasjonen i en egenskap i en populasjon som skyldes genetisk variasjon. Arvbarhet er en grunnleggende parameter i kvantitativ genetikk og husdyravl.

Arvbarhet er lik andelen av den fenotypiske variasjonen i en egenskap innad i en populasjon som skyldes additiv genetisk variasjon. Arvbarhet for en egenskap kan ikke være mindre enn 0 og ikke større enn 1.

Et trekk med arvbarhet lik 0 betyr at det ikke eksisterer genetisk variasjon i populasjonen for dette trekket. Dette vil være tilfellet når alle individene er genetisk identiske for genene som koder for den aktuelle egenskapen. All variasjon som eksisterer i populasjonen for det aktuelle trekket vil skyldes miljøvariasjon. Et trekk med arvbarhet på 0 vil ikke kunne endres via naturlig utvalg.

Når et trekk har arvbarhet lik 1 betyr det at all variasjon i trekket innad i populasjonen kan tilskrives genetisk variasjon. I dette tilfellet vil miljøet ikke forklare noe som helst av den fenotypiske variasjonen i trekket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.