arvbarhet

Artikkelstart

Arvbarhet, arvegrad,

Faktaboks

Også kjent som

arvegrad

er et mål på hvor mye av variasjonen i en egenskap i en populasjon som skyldes genetisk variasjon. Arvbarhet er en grunnleggende parameter i kvantitativ genetikk og husdyravl.

Arvbarhet er lik andelen av den fenotypiske variasjonen i en egenskap innad i en populasjon som skyldes additiv genetisk variasjon. Arvbarhet for en egenskap kan ikke være mindre enn 0 og ikke større enn 1.

Et trekk med arvbarhet lik 0 betyr at det ikke eksisterer genetisk variasjon i populasjonen for dette trekket. Dette vil være tilfellet når alle individene er genetisk identiske for genene som koder for den aktuelle egenskapen. All variasjon som eksisterer i populasjonen for det aktuelle trekket vil skyldes miljøvariasjon. Et trekk med arvbarhet på 0 vil ikke kunne endres via naturlig utvalg.

Når et trekk har arvbarhet lik 1, betyr det at all variasjon i trekket innad i populasjonen kan tilskrives genetisk variasjon. I dette tilfellet vil miljøet ikke forklare noe som helst av den fenotypiske variasjonen i trekket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg