Datanett er telenett for å overføre data via overføringslinjer og formidlingssentraler. Internett er et eksempel på et pakkesvitsjet datanett. Datanett er bærebjelken i dagens informasjonssamfunn, da all transport av data mellom datamaskiner, smarttelefoner og andre elektroniske enheter gjøres gjennom et datanett.

I linjesvitsjede nett skjer overføringen ved at det etableres en midlertidig (eller langvarig/fast) logisk eller fysisk forbindelse gjennom nettet mellom abonnentlinjene når to utstyrsenheter for data ønsker å kommunisere, slik at de kan sende signaler direkte til hverandre i det tidsrom som «samtalen» varer.

I pakkesvitsjede nett, for eksempel internett, sender datautstyret korte sekvenser av data (datapakker) over abonnentlinjen inn til nærmeste formidlingsentral, som videresender hver datapakke via andre sammenknyttede sentraler frem til mottakeren.

Datanett kan benytte ulike fysiske infrastruktur, som for eksempel ADSL, optiske fibre eller koaksialkabler. Datanett kan både være trådbundne og trådløse. Eksempel på trådløse datanett er 4G mobilnett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg