Cytonemer er tynne tråder med cytoplasma som vokser ut fra celler og danner broer til andre celler i nærheten.

Faktaboks

Etymologi

Fra gresk kytos – hul og nema – tråd.

Cytonemer er en type filopodier hos flercellete dyr og overfører signalproteiner og morfogener til naboceller). Cytonemer lager en direkte kontakt mellom en celle som lager et morfogen og cellen som mottar det. Celler i en flercellet organisme må samarbeide og kommunisere for å kunne vokse og lage organer og sentralnervesystem. Cytonemer med transport av morfogener ble først oppdaget som tynne cytoplasmatråder fra imaginal vingeskive hos bananflue som blir utviklet til vinger. Cytonemer finnes også i øyeskiven som deltar i utvikling av fasettøyne.

Hvite blodceller (leukocytter) kan på samme måte som embryonale celler og nerveceller ha lange tynne cytonemer som skiller ut og mottar signalmolekyler parakrint. Cytonemer kan delta i dannelse av synapser mellom nerveceller, forflytning av celler (cellemigrasjon) og når dendrittceller i immunsystemet presenterer antigener, samt i kommunikasjon med kreftceller.

Cytonemer har diameter 0,1–0.2 mikrometer (µm) og lengde 2–150 (µm) og inneholder bunter med aktin som danner mikrofilamenter i et cytoskjelett som deltar i transportprosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Casas-Tintó S, & Portela M: Cytonemes, their formation, regulation, and roles in signaling and communication in tumorigenesis. Int J Mol Sci. 20(22) (2019) 5641, doi: 10.3390/ijms20225641

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg