Cosmopolitan

Cosmopolitan ble et verdensfenomen rundt årtusenskiftet, særlig populær blant unge kvinner.

Av .
Lisens: CC BY 4.0

Cosmopolitan er en drink av typen sour som består av vodka, Cointreau, tranebærjuice og lime. Drinken hadde sin storhetstid rundt årtusenskiftet, og er uløselig knyttet til tv-serien Sex og singelliv.

International Bartenders Association bruker oppskriften 40 ml vodka, 15 ml Cointreau, 15 ml ferskpresset limejuice og 30 ml tranebærjuice. Det hele shakes med is, og serveres i martiniglass.

Historien

Det var bartenderen Toby Cecchini som skapte drinken Cosmopolitan i 1988, da han arbeidet på baren Odeon i New York. Lokalt var den svært populær, men hadde sannsynligvis ikke blitt kjent utenfor New Yorks grenser, hadde det ikke vært for tv-serien Sex og singelliv (Sex and the City). Dette var en serie som gikk sin seiersgang på verdens tv-skjermer fra 1998 til 2004, og handlet om fire venninner i New York, som regelmessig nøt Cosmopolitan i byens mangslungne uteliv.

Parallelt med at tv-serien ble stadig mer populær, ble Cosmopolitan en verdenssuksess i cocktailbarene, med særlig appell hos unge kvinner. At drinken var en så synlig rekvisitt i tv-serien var også en medvirkende årsak til at det ble fornyet interesse for drinker og cocktailer rundt årtusenskiftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg