Et brohode er en framskutt militær stilling som etableres av de første styrkene som rykker fram eller settes inn i territorium holdt av fienden, for å sikre overføring og framrykking av hovedstyrken. Et brohode etableres raskt, og opprettholdes oftest i kort tid, til hovedstyrken er forflyttet – eller man er drevet tilbake.

Opprinnelig ble slike stillinger opprettet for å krysse en elv over en bro som dermed måtte sikres, derav navnet brohode. Det ble skjelnet mellom enkelt og dobbelt brohode. Ved et enkelt brohode fantes befestninger bare på den ene siden av hindringen; ved et dobbelt brohode hadde man befestninger på begge sider.

Senere er brohode også brukt i mer overført betydning, inklusive om andre støttepunkter som er ment å sikre innsetting av en hovedstyrke, både fra sjø (landgangsoperasjon) og luft (luftlandsetting). Slike kalles på engelsk beachhead og airhead, i motsetning til bridgehead.

Flere kjente framrykkinger ved hjelp av brohoder stammer fra andre verdenskrig, inklusive den allierte landgangen i – og framrykkingen fra – Normandie, sommeren 1944 (D-dagen og slaget om Normandie). Blant annet er Omaha Beach brukt som eksempel på etablering av et brohode, men egentlig et strandhode. I den videre framrykking er blant annet amerikanske og britiske styrkers kryssing av Rhinen – som over Lundendorff-broen ved Remagen – et eksempel på et klassisk brohode.

Under Nazi-Tysklands invasjon av Norge i april 1940 var det planlagt med flere brohoder, for med relativt små styrker å besette strategisk viktige posisjoner, først og fremst flyplasser og havner, i påvente av mottak av hovedstyrkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg