Kjedsomhet kan også ha positive sider, som å føre til kreativitet.

Kjedsomhet er en tilstand der personen ikke har noe bestemt å ta seg til, opplever liten interesse for omgivelsene, og føler at tiden går uten at dette betyr noe fra eller til. Kjedsomhet kan oppleves av alle, selv om noen er mer disponert for å oppleve verden uten spesiell entusiasme (som ved apati og depresjon) enn andre.

Situasjoner som er stadig repeterende, mangler noe nytt og er monotone, er typisk forbundet med opplevelse av kjedsomhet. Fordi vi i dagens samfunn er vant til å bli eksponert for en mengde inntrykk fra media, reklame og andre kilder, skaper fravær av slike inntrykk en tilstand som lett oppfattes som kjedsomhet.

Kjedsomhet ses ofte som noe negativt, gjerne som det motsatte av å ha det gøy, være engasjert og interessert, og å oppleve ting. Dette innebærer at den som kjeder seg gjerne tyr til lett tilgjengelig stimulering, eksempelvis mobiltelefonen. Bruk av mobiltelefon er da også blitt brukt som et mål på kjedsomhet.

Kjedsomhet kan ha positive sider. Man får tid til å tenke gjennom ting det ellers ikke er tid til, kjedsomhet kan utløse kreative løsninger, og kjedsomhet gir mulighet til å oppleve og reflektere over kontrasten til et travelt hverdagsliv med stress og mas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg