bootleg

Artikkelstart

Bootleg er et uoffisielt og ulovlig opptak i lyd eller film der utgiveren ikke har rettigheter til materialet. Bootleg-utgivelser av musikk består ofte av opptak fra konserter med populære utøvere og blir utgitt i relativt små opplag, som kan gjøre dem svært ettertraktet blant samlere.

Faktaboks

Uttale
bˈu:t-
Etymologi
engelsk, egentlig ‘støvleskaft’, om whisky som ble gjemt i støvleskaftene og smuglet

Fra rundt 1990-2000-tallet har noen band og artister solgt opptak av konsertene sine umiddelbart etter konserten som tiltak for å stoppe private og uautoriserte opptak, samt for å gi fansen opptak med god kvalitet.

De fleste plateselskap og artister ønsker å forhindre bootleg fordi det kan føre til tapte inntekter ved at deres egne utgivelser ikke selger like mye. Samtidig ser man at noen band og artister faktisk legger til rette for bootleg-opptak, fordi de ser det som en fordel at konsertopptakene deles. Et kjent eksempel er rockegruppa Grateful Dead som avgrenser spesielle områder av konsertene sine for publikum som ønsker å lage gode opptak. Disse opptakene deles av fansen som CDer, plater eller digitalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg