utbredelse av bonitt
Utbredelse av bonitt (Katsuwonus pelamis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av bonitt

Bonitt er en fiskeart i makrellfamilien. Arten er i nær slekt med makrellstørja, og kan ofte kjøpes nedlagt hermetisk under navnet tunfisk. Det er imidlertid makrellstørja som med rette bør ha navnet tunfisk (eller helst blåfinnet tunfisk).

Faktaboks

Uttale
bonˈitt
Etymologi

fra spansk bonito

Også kjent som
Skipjack tuna, tunfisk,
Vitenskapelig navn
Katsuwonus pelamis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Bonitten er en relativt småvokst tunfiskart. Den kan bli opptil 110 cm lang, men vanlig størrelse er rundt 80 cm. Ryggen er blå, skiftende i rødt og grønt mens buken og sidene hvite med 4–6 mørkeblå, langsgående bånd. Den jager aktivt i større eller mindre grupper (stimer) etter ulike småfisk, krepsdyr og bløtdyr (som blekksprut).

Arten finnes i de øvre vannlag i alle varme hav. Noen få eksemplarer er tatt i Skagerrak, og med økende havtemperatur kan man forvente at den blir vanligere også hos oss. Bonitten er svært viktig økonomisk, og det fanges årlig opp mot tre millioner tonn. Den er av spesielt stor økonomisk betydning i Stillehavet og langs den amerikanske østkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bonitt
Katsuwonus pelamis
Artsdatabanken-ID
204442
GBIF-ID
2374191

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Britannica oppgir at bonitoer er av slekten Sarda. Katsuwonus pelamis kalles skipjack tuna.

svarte Leif Asbjørn Vøllestad

Ifølge FishBase.org så kalles denne arten ofte bonito på engelsk, men som du sier så er nok det vanligste engelske navnet skipjack tuna. Totalt går den under svært mange ulike navn. Men alle artene i slekten Sarda kalles også bonito på engelsk (med tilleggsnavn). Dette gjør bruken av vanlige navn vanskelig. Arten Sarda sarda kalles på norsk stripet pelamide; dette er en art som det er blitt observert mange av i 2016.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg