bonitt

Bonitt

Obsidian Soul. CC BY SA 4.0

Bonitt er en benfiskart i makrellfamilien. Arten er i nær slekt med makrellstørja, og kan ofte kjøpes nedlagt hermetisk under navnet tunfisk. Det er imidlertid makrellstørja som med rette bør ha navnet tunfisk (eller helst blåfinnet tunfisk).

Bonitten er en relativt småvokst tunfiskart. Den kan bli opptil 110 cm lang, men vanlig størrelse er rundt 80 cm. Ryggen er blå, skiftende i rødt og grønt mens buken og sidene hvite med 4–6 mørkeblå, langsgående bånd. Den jager aktivt i større eller mindre grupper (stimer) etter ulike småfisk, krepsdyr og bløtdyr (som blekksprut).

Arten finnes i de øvre vannlag i alle varme hav. Noen få eksemplarer er tatt i Skagerrak, og med økende havtemperatur kan man forvente at den blir vanligere også hos oss. Bonitten er svært viktig økonomisk, og det fanges årlig opp mot tre millioner tonn. Den er av spesielt stor økonomisk betydning i Stillehavet og langs den amerikanske østkysten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. desember 2016 skrev Lars Mæhlum

Britannica oppgir at bonitoer er av slekten Sarda. Katsuwonus pelamis kalles skipjack tuna.

19. desember 2016 svarte Asbjørn Vøllestad

Ifølge FishBase.org så kalles denne arten ofte bonito på engelsk, men som du sier så er nok det vanligste engelske navnet skipjack tuna. Totalt går den under svært mange ulike navn. Men alle artene i slekten Sarda kalles også bonito på engelsk (med tilleggsnavn). Dette gjør bruken av vanlige navn vanskelig. Arten Sarda sarda kalles på norsk stripet pelamide; dette er en art som det er blitt observert mange av i 2016.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.