makrellfamilien

Arten makrell tilhører makrellfamilien.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Makrellfamilien er en fiskefamilie som vanligvis er plassert innen orden piggfinnefisker. Familien omfatter omtrent 50 arter, blant annet makrell. Artene er karakterisert med en rekke småfinner bak annen ryggfinne og bak gattfinnen. De er alle kraftig bygget og er gode svømmere som lever i pelagisk (i åpne vannmasser), mest i de øvre vannlag i tropiske og subtropiske hav. Makrellfiskene er spesielle ved at de opprettholder en kroppstemperatur som er høyere enn vannet. Dette kan de klare grunnet en posisjonering av arterier og vener i den dype kroppsmuskulaturen som overfører varme fra det varme veneblodet til det kalde arterieblodet.

Faktaboks

Uttale
makrˈellfamilien
Også kjent som
Scombridae

Artene i makrellfamilien er stort sett aktive jegere som lever av planktoniske krepsdyr og fisk. Ofte kan de jakte i grupper.

Seks arter kjent fra våre farvann, men de fleste er kun gjester. Makrell er imidlertid en viktig kommersiell art. Makrellstørja har lenge vært sjelden i norske farvann, men har vist seg langs kysten oftere og oftere på 2010-tallet. Disse to og mange andre arter er høyt verdsatt som matfisk, og det foregår et intenst fiske i mange farvann.

Systematikk

Den systematiske plasseringen av familien er litt omdiskutert, og det er mulig at makrellfamilien bør plasseres innen en egen orden (makrellfisker – Scombriformes). Artsdatabanken velger å plassere makrellfiskene og nærstående familier i orden piggfinnefisker, mens Eschmeyer's Catalog of Fishes oppretter orden makrellfisker. Vi velger her å følge systematikken som Artsdatabanken benytter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg