bon

Artikkelstart

Bon er en tibetansk religion som fører sine tradisjoner tilbake til tiden før buddhismens innføring i Tibet på 700-tallet evt.

Faktaboks

Uttale
bøn-

I verdensbilde, livsholdning og etikk, ritualer og kunst, og ikke minst i klosterliv, samsvarer den i det store og hele med buddhismen. Et viktig skille overfor buddhistene er at bon-poene ikke anerkjenner den historiske Buddha, Siddhattha Gotama, som vår tidsalders buddha. I stedet hevder de at Buddha var en prins ved navn Tönpa Shenrap ('Læreren Shenrap') som skal ha levd i landet Tazig (som de identifiserer med Vest- eller Sentral-Asia) lenge før Siddhattha Gotama. Bon-poene har en meget omfattende og svært lite utforsket litteratur.

Historikk

Bon-religionens tilhengere (bon-po) regner seg som arvtagere av tradisjonene fra en gruppe prester i Tibet som på 700-800-tallet gradvis ble fortrengt av buddhismen. Disse prestene (også kalt bon-po) synes særlig å ha hatt ansvaret for døds- og renselsesriter, og spesielt for kulten av de avdøde kongene. Etter kongedømmets oppløsning på 800-tallet falt disse funksjonene bort, og det religiøse liv ble mer og mer preget av buddhismen. Sin nåværende form synes bon-religionen å ha fått på 1000-tallet.

Til tross for harde forfølgelser under kulturrevolusjonen i 1960- og 1970-årene, har bon-religionen tallrike tilhengere i Tibet. De har et stort eksil-tibetansk kloster i India, og flere klostre er gjenoppbygget i Tibet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kværne, Per: Tibet Bon religion : a death ritual of the Tibetan Bonpos, 1985, isbn 90-04-07083-4, Finn boken
  • Kværne, Per: The Bon religion of Tibet, 1995, isbn 1-570-62186-1, Finn boken
  • Snellgrove, David L., red.: The nine ways of bon, 1967, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg