Blush wine er en lyserød vin som av utseende kan minne om en rosévin, men er noe lysere i fargen. Den er lagd på blå druer, og vinen ble i fransk språkbruk ofte kalt Blanc de Noirs, løselig oversatt til hvit(vin) av røde (druer), mer ordrett «hvit av sort».

Faktaboks

Etymologi
Fra engelsk 'blush' - å rødme - som karakteriserer vinfarven

Bakgrunn

White Zinfandel

White Zinfandel fra Gallo Vineyards
White Zinfandel er en 'hvitvin' gjort på den blå druesorten Zinfandel, derfor er fargen lyserød.
Vinprodusenten Sutter Home i California var den første som lagde denne vinen som ble markedsført som White Zinfandel i 1973.
Av .
Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

På tidlig 1970-tall var etterspørselen etter hvitvin i USA større enn produksjonen og tilgangen på hvitvinsdruer. Mange hvitvinsprodusenter måtte da ta i bruk blå druer, spesielt Zinfandel som var mye dyrket i California, for å lage «hvitvin». Det ble gjort med kort maserasjonstid (fargeuttrekk). Vinen ble lansert som «White Zinfandel» i 1973 av Sutter Home Winery i St. Helena i California.

Et uhell – og en ny vin

I 1975 skjedde et «uhell» hos Sutter Home Winery. Gjæringsprosessen i en tank med White Zinfandel «låste seg», såkalt stuck fermentation, slik at gjæringen stoppet opp og ble bare delvis fullført. Vinen ble satt bort og glemt. Da den ble undersøkt to uker senere hadde den fått en lyserød farge og hadde utpreget søtlig restsukkerkarakter. Dette var en vinstil som passet det store lokale vindrikkende publikum.

Navnet Blush wine

Historikk

I 1976 skapes uttrykket Blush wine. En vinjournalist besøker produsenten Mill Creek Vineyards & Winery i Sonoma i California. Der får han prøve en hvit (lyserød) eksperiment-vin gjort på blå cabernet sauvignon-druer. Vinen var som en White Zinfandel med svak lyserød farge, men å kalle den White Cabernet ble sett på som et dårlig navn. Da foreslo vinjournalisten navnet Cabernet Blush fordi vinen var noe rødere enn White Zinfandel.

Navnet slo an og ble etter hvert til et eget varemerke og et generisk navn Blush wine. Navnet er stort sett begrenset til viner solgt i Nord-Amerika, men navnet brukes også i Australia og Italia.

Blush wine i nyere tid

I dag er Blush wine en søtaktig, lettdrikkelig og ukomplisert rosa vin som kan drikkes kjøleskapskald som en populær «tørstelukker». Den har vanligvis god fruktkarakter med preg av lyserøde frukter, spesielt bringebær og godt modne jordbær. Vinene kan også være svakt perlende (med bobler) og ha en noe mindre alkoholstyrke, omtrent 9–10 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg