Blomsterspråk, middel til å gi uttrykk for følelser ved hjelp av blomster. Skikken ble først brukt i Orienten og sies å være oppfunnet av haremskvinnene, dels som tidsfordriv, dels for å innlede eller opprettholde kjærlighetsforhold utenfor haremet. Til hver blomst var det knyttet en bestemt mening. Blomsterspråket kom til Europa med araberne, og ble i riddertiden utviklet til en omfattende blomstersymbolikk, idet blomstene og deres farger ble tillagt bestemte psykologiske betydninger.

Liljen ble et symbol for uskyld og renhet, rosen for kjærlighet, adonis for smerte, alperose for dristighet, brennesle for forsiktighet, forglemmegei for troskap, hortensia for forglemmelse, iris for lettsindighet, levkøy for anger, myrt for håp, reseda for sedelighet, ridderspore for uvennskap, stemorsblom for vennlighet, tulipan for stolthet, vannlilje for fortvilelse.

Blomsterspråket ble ytterligere utviklet ved at enkelte personer, slekter, politiske partier eller nasjoner valgte en bestemt blomst som sitt kjennetegn eller symbol (se f.eks. Nøkkelbindets tabell Nasjonalplanter). Blomsterspråket omfatter mange hundre blomster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.