hortensia

Stuehortensia er en mye kultivert art der man avler fram former med mest mulig av de store, sterile blomstene.
Hydrangea macrophylla kulturform
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Hortensia er en planteslekt i hortensiafamilien med om lag 66 arter i Amerika og Øst-Asia. For det meste er dette busker som har motsatte blad og store, rike blomsterstander. Hortensia er mye brukt som prydplanter i hager og parker, som stueplante og som avskårne i buketter.

Faktaboks

Uttale
hortˈensia
Også kjent som

Hortensia

Etymologi

Hydrangea - fra gresk for vannkar på grunn av formen på kapslene.

Hortensia - til ære for den franske matematikeren og astronomen Nicole-Reine Hortense Lepaute (1723-1788)

Vitenskapelig navn
Hydrangea
Beskrevet av
Carl von Linné

Utseende

Stuehortensia, en kulturform som ligner den naturlige arten mer på den måten at de fertile små blomstene er i flertall.
Hydrangea macrophylla forma normalis
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De fleste artene er busker, men små trær og klatreplanter finnes også. Det er to slags blomster i blomsterstanden: I sentrum av blomsterstanden er det fruktbare, små og uanselige blomster og i ytterkantene er det store, sterile blomster som fungerer som reklame for pollinatorer. Hos de sterile blomstene er det begerbladene som er forstørra og fargerike. I natursituasjonen består blomsterstandene av mange fertile og relativt få sterile blomster, men hos de fleste kulturformene har man avla på mest mulig av de dekorative blomstene.

Utbredelse

Hortensiaslekta har størst biologisk mangfold i Øst-Asia; særlig Kina, Korea og Japan, men det finnes også flere arter i Nord- og Sør-Amerika.

Bruk

Flere arter dyrkes som prydplanter, både i hager og som pottepanter. Disse kultivarene er avla fram slik at de nesten utelukkende har sterile, store blomster. Blomsterfargen hos de fleste artene i hortensiaslekta er hvit, men noen har rosa eller blålige farger.

Stuehortensia (Hydrangea macrophylla) er utgangspunkt for en rekke kultivarer med rosa eller blå blomster. Blomsterstandene hos disse formene består nesten utelukkende av store, sterile blomster. Blomsterfargen påvirkes av pH i jorda; de er lyserøde i basisk jord og blå i sur jord.

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) vokser i Japan og brukes som prydbusk i hager. De har 30 centimeter lange, pyramideformede, hvite blomstersamlinger.

Klatrehortensia (Hydrangea anomela ssp. petiolaris) har klatrende, rotslående grener og passer godt til å dekke murer og lignende. I Norge toppfryser denne i innlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hortensia
Hydrangea
Artsdatabanken-ID
127950
GBIF-ID
2985983

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg