Frontrute på bil
Frontruter består som regel av et seigt og slagfast laminat av to lag med glass. Lagene varmformes og kobles sammen med en film av spesialplast.
Frontrute på bil
Av .

Bilglass er en spesiell type glass som brukes som sideruter, frontrute og bakrute i kjøretøy. På noen kjøretøy brukes det også til glasstak. Det stilles spesielle krav til gjennomsiktighet, planhet og brytningsindeks. Bilglass brukes både på tyngre og lette kjøretøy, samt på anleggsmaskiner og traktorer og lignende.

Typer glass

Side- og bakruter er nesten alltid laget av herdet glass, mens frontrutene nå er av laminert glass. Det laminerte glasset består da av to lag plant glass som varmformes i egnet verktøy og deretter kobles sammen med en film av spesialplast (PVB, polyvinylbutyrat) slik at laminatet blir seigt og slagfast. Frontruten festes i bilen ved liming, stort sett med tokomponentlim av type polyuretan. Dermed danner ruten en integrert del av karosseriet og bidrar til karosseriets vristivhet og sikkerhet.

Herdet glass

Herdet glass
Herdet glass tåler støt godt, og går «i tusen biter» hvis det knuses. Bitene har mindre skarpe kanter enn vanlig glass.
Herdet glass
Av .

Vanlig glass ble brukt som bilruter på eldre kjøretøy, men knuses i skarpe, farlige og ganske store biter. Herdet glass tåler ca 4–5 ganger mer ved slag og trykk i forhold til vanlig glass. Herdet glass går dessuten «i tusen biter», altså i veldig små biter, og faller sammen når glasset knuses. Disse små glassbitene er ikke skarpe eller farlige, og brukes som sideruter i alle typer kjøretøy i dag.

Laminert glass

Knust frontrute

Frontruter lages i dag av laminert glass. Disse glassene bevarer form og gjennomsiktighet selv om de knuses.

Knust frontrute
Av .

Laminert glass tåler store påkjenninger, men går ikke «i tusen biter» på samme måte som herdet glass. Det slår sprekker, men blir fremdeles stående «intakt» og delvis gjennomsiktig etter at glasset er knust. Dette på grunn av «filmen» av spesialplast mellom glasslagene som holder igjen glassbitene og sikrer fortsatt sikt og at glasskår skal skade fører eller passasjerer.

Noen mer eksklusive kjøretøy har også laminerte side og bakruter i tillegg til frontruten. Fordelen med laminerte sideruter er at det er vanskelig å lage hull igjennom i forhold til herdet glass og derfor mer innbruddsikkert. Laminert glass har også en bedre støydemping enn herdet glass.

Skuddsikkert glass

Skuddsikkert glass er laminerte ruter med flere lag, der lagene består av forskjellige typer glass og spesialplast. Antall lag med glass og hvilke typer glass og spesialfilm som brukes, er avgjørende for hvilke kuler glasset motstår.

En skuddsikker siderute er fra cirka 20–50 mm tykk og oppover. Den er også mye tyngre en ordinære sideruter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg