sikkerhetsglass

Artikkelstart

Sikkerhetsglass er et spesiallaget glass med stor mekanisk styrke og mindre tendens til splintdannelse ved brudd eller brann. Sikkerhetsglass brukes blant annet i biler og fly, i banker, utstillingsmontre og annensteds hvor det stilles store krav til sikkerhet.

Glass i rekkverk og brystninger skal alltid være sikkerhetsglass. I glasstak kan det ytre glasset være herdet, det indre glasset skal være laminert. NS 3420 viser til norske standarder for sikkerhetsglass. En tidlig type sikkerhetsglass var det laminerte «Triplex» fra 1909. En type kalles SIGLA.

Gradering

Sikkerhetsglass er gradert i forskjellige klasser:

  1. Beskyttelse mot skjærskader.
  2. Beskyttelse mot hærverk og vandalisme.
  3. Beskyttelse mot innbrudd.
  4. Beskyttelse mot angrep med skytevåpen.

Som ekstra sikkerhetsforanstaltning kan sikkerhetsglass leveres med alarmtilslutning, såkalt alarmglass.

Fremstilling

Sikkerhetsglass av enkle glassruter fremstilles ved hurtig luftavkjøling av oppvarmede ruter av spesialglass, som derved får større bøyefasthet og motstandsdyktighet mot temperatursvingninger. Splinter som oppstår ved brudd blir små, avrundede og nærmest ufarlige. Trådglass er en annen type ettlags sikkerhetsglass.

Laminatglass

Flerlags sikkerhetsglass, laminatglass, fremstilles ved sammenføyning av glassruter med mellomlag av folier av polyvinylbutyral (PVB) og polyuretan (PU). Laminatglass er meget sterkt, og ved brudd holdes splintene på plass av det organiske mellomsjiktet. Ved sammenføyning av mange lag, for eksempel seks til sju, kan man få skuddsikkert glass (panserglass).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg