bedriftsidrett

Artikkelstart

Bedriftsidrett er idrett innen bedrifter, yrkesgrupper, fagforeninger og offentlige etater drevet som et alternativ til de enkelte særforbundenes tilbud.

Innen bedriftsidrett arrangeres det konkurranser i de fleste idretter, hvor aktive idrettsutøvere ikke har anledning til å delta. Aktive er utøvere som siste halvår har deltatt i ordinære idrettskonkurranser i samme eller beslektede idretter. Unntak fra denne regelen er breddearrangementer som turrenn på ski og mosjonsløp på bena, hvor det er aldersklasser, slik det generelt er i bedriftsidrett (inndelt i 5-årsklasser). Det er ellers egne klasser for bedriftsidrettsutøvere i mange ordinære konkurranser, for eksempel i Holmenkollstafetten. Etter fylte 30 år er skillet mellom aktive og bedriftsutøvere opphevet.

Bedriftsidrettens viktigste oppgave er likevel å organisere mosjons- og trimarrangementer på arbeidsplassene og blant grupper som har liten kontakt med den ordinære idrettsbevegelsen. Her legges det først og fremst vekt på aktivisering, helse og trivsel, blant annet gjennom familiemosjon, pensjonistmosjon, pausegymnastikk og idrettsmerkeprøver.

Historikk

Allerede rundt 1910 satte fagbevegelsen idrett og friluftsliv på programmet og dannet egne idrettsforeninger. Arbeidernes Idrettsforbund (AIF), stiftet 1924, hadde som prioritert oppgave å utvikle bedriftsidretten, og det opprettet et eget bedriftsidrettsutvalg i 1931. Etter idrettssamlingen fortsatte bedriftsidretten som utvalg under Norges idrettsforbund (NIF), før Norges Mosjons- og Bedriftsidrettsforbund (NMBF) ble stiftet i 1957.

Handikapidrett ble administrert av et utvalg i bedriftsidrettsforbundet til Norges Handicapidrettsforbund ble eget særforbund i NIF i 1971. Sjømannsidrett er en form for bedriftsidrett som tidligere var statlig organisert gjennom Velferdstjenesten for Handelsflåten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg