Lader

Batterilader som lader opp ladbare AA-batterier. Lading pågår inntil en bestemt spenning nås, hvoretter de går over til vedlikeholdslading, inntil batteriene fjernes.

Av .
Lisens: CC BY 2.5
sollader

Batterilader drevet med solenergi.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Batterilader er et elektrisk apparat som brukes for å overføre elektrisk energi til et ladbart batteri slik at den kan lagres. Den består av en strømforsyningsenhet og en laderegulator.

Faktaboks

Også kjent som

lader

Batteriladere finnes i en rekke varianter da ulike typer batteri krever ulike prosedyrer for en effektiv og skånsom lading. De skal sørge for at tilført elektrisk strøm blir regulert i henhold til batteriets egenskaper. Dessuten er det viktig å unngå overlading, det vil si fortsatt lading etter at batteriet har nådd full ladekapasitet. Overlading kan føre til at batteriet påføres skader som reduserer batteriets kapasitet og levetid. I verste fall kan overlading føre til overoppheting og eventuelt eksplosjon.

Enkel lading

I sin enkleste form fungerer batteriladere som en konstant likestrømkilde der pådraget ikke justeres over tid eller gjøres avhengig av batteriets ladetilstand. Slike ladere er billige i anskaffelse, men bruker lengre tid på å lade opp batteriet fordi de av sikkerhetsmessige årsaker må innstilles til en lavere ladehastighet.

Slike ladere kan fungere brukbart for blybatterier. Med et konstant spenningspådrag vil ladestrømmen bestemmes av indre motstand i batteriet. Siden denne øker i takt med at batteriet blir oppladet, justeres strømpådraget naturlig ned mot slutten av ladingen. For andre typer batterier kan denne form for lading være uegnet. Ladingen må dessuten avbrytes manuelt ved å kople fra laderen, noe som innebærer fare for overlading som kan svekke eller ødelegge batteriet.

Smart lading

Til forskjell fra en enkel lader som opprettholder en konstant spenning, kan en smart batterilader respondere på batteriets tilstand og justere ladeparametrene deretter. Det krever at batterispenning, temperatur og ladetid overvåkes kontinuerlig. Laderen får da gjennom hele ladeprosessen et grunnlag for å bestemme et optimalt strømpådrag, eventuelt avbryte ladingen for å unngå overlading.

Hva som er en hensiktsmessig ladestrategi er også avhengig av batteriets størrelse og oppbygging. Vanligvis er en lader bare egnet for bruk på kun én type batteri.

Vedlikeholdslading

Enkelte ladere har en egen modus for vedlikeholdslading, det vil si at ladingen fortsetter etter at batteriet er fulladet, men kun på et nivå som kompenserer for den naturlige utladingen av batteriet. På den måten kan batteriet holde seg fulladet over lang tid.

Vedlikeholdslading er ikke egnet for alle typer batterier, som for eksempel litiumionbatterier. I verste fall kan vedlikeholdslading føre til overoppheting med fare for brann eller eksplosjon.

For blybatterier skjer overgang til vedlikeholdslading til en viss grad på en naturlig måte som følge av at den indre motstanden i batteriet blir stor når batteriet er fulladet. Videre lading vil da reduseres til et nivå som nærmer seg vedlikeholdslading.

Induktiv lading

De fleste batteriladere krever at det etableres en elektrisk tilkopling mellom lader og batteri. Dette er ikke nødvendig i en induksjonslader, som er basert på bruk av elektromagnetisk induksjon. Energien som skal lagres avgis som elektromagnetisk energi som gjennom en induktiv kobler overføres til en elektrisk enhet tilknyttet batteriet. På den måten unngår man å bruke metallisk kontakt mellom lader og batteri. Slike ladere har blitt vanlig for lading av elektriske tannbørster og andre enheter som brukes i baderom. Uten åpne elektriske kontakter er det ingen fare for strømstøt, som kan være kritisk i fuktige baderom. Induksjonsladere er også utviklet for trådløs lading av mobiltelefoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg