Induksjonslader
Tannbørstelader.
Induksjonslader 2
Prinsippskisse for induksjonslader.

Induksjonslader, apparat som lader batterier ved hjelp av elektromagnetisk induksjon. Denne metoden tillater lading uten fysisk kontakt mellom batteriet og strømkilden.

Faktaboks

Også kjent som

trådløs lader

Induksjonsladere brukes gjerne i baderomsutstyr hvor det er fare for at det elektriske utstyret kan bli vått, for eksempel til elektriske tannbørster. Laderen er en plastgjenstand med en ledning og en stikkontakt til et strømuttak. Tannbørsten settes på laderen og det er ingen ledning som fører inn i tannbørsten til batteriet. Ladeplater for ledningsfri lading av mobiltelefoner, nettbrett og lignende fungerer etter samme prinsipp.

Grunnen til at elektrisk energi kan overføres mellom to plastisolatorer er at batteriet lades ved hjelp av induksjon. I laderen er det en primærspole hvor det går strøm. Primærspolen i laderen får vekselstrøm fra strømnettet. Når strømmen i primærspolen varierer induseres strøm i en sekundærspole i tannbørsten, og denne lader opp batteriet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg