induktiv kobler

Artikkelstart

Induktiv kobler er en type kobler som benytter elektromagnetisk induksjon for å etablere en kontakt mellom elektriske kabler. Metoden gjør det mulig overføre elektrisk strøm mellom kablene uten at det er opprettet noen elektrisk ledende forbindelse mellom dem.

Faktaboks

Uttale
ˈinduktiv kobler
Etymologi

I en induktiv kobler brukes ofte prinsippene som ligger til grunn for en skilletransformator. Den ene kabelen kobles til magnetspolen på primærsiden. Når denne spolen tilføres en strøm som varierer, induseres en tilsvarende strøm i spolen på primærsiden, som igjen er koblet til den andre kabelen. Med denne metoden kan elektriske signaler eller elektrisk energi overføres mellom kabler, selv om det er et galvanisk skille mellom dem.

Induktive koblere blir i særlig grad brukt under vann i petroleumsindustrien, hvor en konvensjonell stikkontakt lett kan bli skadet av det elektrisk ledende sjøvannet. Utstyr av denne typen blir også stadig oftere brukt for å koble sammen signalkabler i landbaserte industrier med spesielle prosessmiljø, og til trådløs ladning av batterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg