Ballistisk galvanometer

Ballistisk galvanometer fra 1938, brukt som fluksmeter.

Av .
Lisens: public domain

Ballistisk galvanometer er et galvanometer med lang svingetid og liten dempning. Instrumentet brukes til måling av ballistiske utslag av kortvarige elektriske strømimpulser.

Et ballistisk galvanometer er som regel et speilgalvanometer (lysflekk-galvanometer) av dreiespole-typen (se galvanometer). Det kan bygges med lang svingetid og liten dempning. Når et kortvarig strømstøt sendes gjennom måleinstrumentet, blir utslaget proporsjonalt med ladningen (strømimpulsen), det vil si med produktet av strømmen og den tiden strømmen varer.

Det kan også bygges med stor dempning og aperiodisk (ikke-periodisk) svingeforløp. Instrumentet gir også da et utslag proporsjonalt med strømimpulsen, og svinger deretter langsomt tilbake til likevektsstillingen. Den siste type brukes ofte som fluksmeter til måling av magnetfelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg