azawakh

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Azawakh er en hunderase. Det er en meget gammel afrikansk jaktmynde fra Mali, Niger og Burkina Faso som fulgte det berberske nomadefolket Tuaregene i Sahel-området i det sørlige Sahara i hundrevis av år. Rasens vestlige navn kommer fra Azawakh-dalen i Mali. Den kalles lokalt Idi eller Oska.

Faktaboks

Uttale
ˈazawakh

Den ble brukt til jakt og vokting og er muligens den mest opprinnelige av alle myndene. Azawakhen har et særpreget og noe primitivt gemytt. Den er ganske reservert, men vennlig mot kjente. Det hevdes at den er så rask at den kan følge en gaselle.

Beskrivelse:

Den er meget elegant, er spesielt høybent, og har stående rektangulær kroppsform med forholdsvis kort rygg. Mankehøyde for tisper er 60–70 cm og hannhunder 64–74 cm. Hodet er langt, tørt, og fint, med lange og kraftige kjever og mandelformede øyne. Den har små, trekantede ører som henger tett inntil kinnene og lang, elegant hals. Kroppen har rett overlinje, tydelig markerte hofteben som ofte er høyere enn manken, og opptrukket buklinje. Den har tydelige ribben og lang, tynn hale, som normalt bæres under rygglinjen. Den har også lange ben med knappe vinkler både foran og bak. Pelsen er kort, fin og myk, uten underull. Fargen varierer i følge den vestlige rasestandarden, fra kremfarge til rødt i alle nyanser med hvite «sokker» på alle ben. I opprinnelsesområdene finnes rasen i flere farger og nyanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg