voltampere

Artikkelstart

Voltampere er en enhet som brukes innen fagområdet vekselstrømteknikk for tilsynelatende effekt, det vil si for produktet av effektivverdiene av strøm og spenning. Enheten har samme dimensjon som enheten for effekt (watt). Symbolet for voltampere er VA. Voltampere er en avledet SI-enhet.

Faktaboks

Uttale
vˈoltamp'ær
Også kjent som

VA

Den tilsynelatende effekten er vanligvis større enn både den aktive og reaktive effekten. Dette skjer når vekselstrøm møter induktiv eller kapasitiv motstand, hvorved maksimumsverdiene for strøm og spenning blir forskjøvet i forhold til hverandre. Dette kalles for faseforskyvning og angis med vinkelen φ.

Den aktive effekten (P), som er den nyttbare effekten, kan beregnes på grunnlag av den tilsynelatende effekten (S) når faseforskyvningen er kjent. Den aktive effekten angis i watt (W) og er lik (se nærmere omtale i effekttrekant):

Hvis det ikke er noen faseforskyvning, blir aktiv effekt lik tilsynelatende effekt. Når faseforskyvningen er 90°, blir cos φ = 0, og da er oppnådd effekt ikke lenger nyttbar.

På tilsvarende måte kan den reaktive effekten (Q) beregnes til

  • Q = S × sin φ

Reaktiv effekt kan ikke omsettes til nyttig arbeid og kalles derfor for blindeffekt. Enheten for reaktiv effekt er var, som har samme dimensjon som watt.

Enheten voltampere kan brukes sammen med SI-prefiksene, for å danne større enheter. Noen eksempler:

  • 1 kVA = 1 000 VA
  • 1 MVA = 1 000 kVA

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg