Ansvar er et juridisk begrep med flere betydninger. En hovedbetydning er plikt til å sone straff eller betale erstatning (straffansvar og erstatningsansvar).

Den viktigste loven om straffansvar er straffeloven av 20. mai 2005 nr. 28, men også mange andre lover inneholder bestemmelser om straff for den som bryter den spesielle loven. På samme måten er det flere lover som bestemmer erstatningsansvar, og særlig sentral er skadeserstatningsloven av 13. juni 1969 nr. 26.

Ansvar i betydningen straffansvar eller erstatningsansvar er å måtte stå til rette for det man har gjort og svare for sine handlinger ved å kunne bli utsatt for reaksjoner for brudd på regler, særlig rettsregler.

Juridisk kan man tenkes å måtte stå til ansvar på flere måter. Man kan måtte stå til ansvar strafferettslig ved å bli ilagt fengsel eller bot, erstatningsrettslig ved å måtte betale økonomisk kompensasjon, og arbeidsrettslig ved å kunne bli avskjediget, oppsagt, få advarsel eller bli fratatt autorisasjon (aktuelt for for eksempel ulike typer helsepersonell). De ulike måtene å bli stilt til ansvar kan tenkes benyttet kumulativt.

En annen hovedbetydning av å være tillagt ansvar er å være tildelt oppgaver og eventuelt myndighet til å treffe beslutninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg