analytisk lesemetode

Analytisk lesemetode er en av to hovedmetoder i den innledende leseundervisningen. Analytisk metode legger mest vekt på meningsaspektet ved lesingen, og leseundervisningen tar utgangspunkt i en meningsfull helhet, som en tekst, en setning eller et ord. Deretter analyseres helheten ved å splitte den i deler, som setninger, ord, morfem, stavelser eller bokstaver.

Faktaboks

Uttale
analˈytisk lesemetode

Analytisk lesemetode er særlig egnet til å fremme leseforståelse og gjenkjenning av hele ord, både lydrette ord og ord som ikke har en lydrett skrivemåte, som ‘det’, ‘de’ og ‘jeg’. Uten en god og sikker bokstavkunnskap er imidlertid ordgjenkjenning en usikker lesemåte, som kan resultere i gjetting. Analytisk lesemetode blir kritisert for å legge så stor vekt på meningsaspektet og på å kjenne igjen hele ord, at det går på bekostning av en systematisk opplæring i bokstavkunnskap.

Andre ord for analytisk lesemetode er ‘helordsmetode’ og ‘ovenfra og ned’. I tillegg forekommer også de engelske begrepene ‘top-down’ og ‘whole language’ i norsk faglitteratur.

Den andre hovedmetoden i den innledende leseundervisningen er syntetisk lesemetode.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg