Analytisk lesemetode er en av to hovedmetoder i den innledende leseundervisningen. Analytisk metode legger mest vekt på meningsaspektet ved lesingen, og leseundervisningen tar utgangspunkt i en meningsfull helhet, som en tekst, en setning eller et ord. Deretter analyseres helheten ved å splitte den i deler, som setninger, ord, morfem, stavelser eller bokstaver.

Analytisk lesemetode er særlig egnet til å fremme leseforståelse og gjenkjenning av hele ord, både lydrette ord og ord som ikke har en lydrett skrivemåte, som ‘det’, ‘de’ og ‘jeg’. Uten en god og sikker bokstavkunnskap er imidlertid ordgjenkjenning en usikker lesemåte, som kan resultere i gjetting. Analytisk lesemetode blir kritisert for å legge så stor vekt på meningsaspektet og på å kjenne igjen hele ord, at det går på bekostning av en systematisk opplæring i bokstavkunnskap.

Andre ord for analytisk lesemetode er ‘helordsmetode’ og ‘ovenfra og ned’. I tillegg forekommer også de engelske begrepene ‘top-down’ og ‘whole language’ i norsk faglitteratur.

Den andre hovedmetoden i den innledende leseundervisningen er syntetisk lesemetode.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.