Digitalteknikk er den delen av elektronikken som har å gjøre med lagring, overføring og bearbeiding av digitaldata og digitale signal. Her benytter man digitale elektroniske kretser, som behandler binære data.

Et binært dataelement representeres i en digital krets med en elektrisk spenning som kan innta to forskjellige verdier, og data representeres med et sett med bit, som er en forkortelse for «binary digit». Nøyaktigheten til systemet bestemmes av hvor mange bit som brukes for å måle og lagre datasettene.

Digitale kretser

En digital krets er sammensatt av logiske porter som utfører logiske operasjoner som for eksempel OG, ELLER, IKKE, og lagringselementer. Portene utfører de elementære logiske operasjonene på binære dataelementer, mens en vippe er et elementært lagerelement. Hver av disse basiskretsene består av noen få transistorer. Disse basiskretsene kan kombineres til komplekse digitale kretser som for eksempel kan utføre regneoperasjoner og annen databehandling.

Digitale kretser bygges som integrerte kretser. De enkleste integrerte kretsene inneholder noen få porter eller vipper, mens de mest komplekse inneholder mange hundre millioner kretselementer.

SI-prefikser i digitalteknikken

De første årene ble det benyttet en avvikende definisjon av SI-prefiksene, men fra 1998 har det vært en internasjonal standard for binære multipler og etter hvert har stadig flere produsenter gått over til å bruke denne.

Tidligere verdier

Tidligere ble verdiene i tabellen under brukt. Man startet med å bruke 1 kbyte for 1024 byte, fordi 210 = 1024, som er nesten 1000.

Symbol Navn Potens av 2 Tallverdi
k kilo 210 1 024
M Mega 220 1 048 576
G Giga 230 1 073 741 824
T Tera 240 1 099 511 627 776

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Tron Bårdgård

Jeg lurer på om seksjonen om SI-prefiks i digitalteknikken bør oppdateres?

Fram til for noen år siden brukte de fleste innen IT 1024 når vi snakket om kilo, mega, giga osv. Dette har forandret seg en del og blant annet så bruker flere harddisk produsenter i dag 1000. Som er mer teknisk korrekt i forhold til SI enheten.

Siden det er laget egne spesielle SI-enheter for 1024 så er det kanskje lurt å skille disse mer tydelig nå?

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for kommentar. Fagansvarlig skal vurdere innspillet ditt. Vennlig hilsen Jostein i leksikonredaksjonen.

svarte Bjørn B. Larsen

Hei Tron.
Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne artikkelen. Skal oppdatere om Si og lenke til artikkelen om det.
Hilsen Bjørn BL. Fagansvarlig

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg