Allmenningens tragedie er et begrep som beskriver en tilstand der et felles ressursområde blir sterkere belastet enn det som er samfunnsøkonomisk gunstig. For mange kuer slippes ut på beite i allmenningen, for mange reinsdyr beiter på et område, for mange båter settes inn i fisket på et bestemt havområde og lignende. Den enkelte aktør vil bare regne med den fortjeneste han selv kan oppnå ved å slippe ett dyr til ut på beite eller sette ett nytt fartøy inn i fangsten – ikke den nedgangen i fortjeneste som andre deltakere vil oppleve.

En slik situasjon kan unngås ved at allmenningen (ressursgrunnlaget) blir privatisert eller ved at myndighetene pålegger begrensninger. Det første har skjedd i flere lands landbruk, mens det siste har skjedd i flere fiskerier og pelagisk hvalfangst. En tredje sti ut av tragedien er at brukerne av ressursen organiserer seg og pålegger seg reguleringer av bruken. Dette er relativt vanlig for beiteressurser men svært sjelden for fisk.

Uttrykket tragedy of the commons ble innført av den amerikansk økologen Garrett Hardin i 1968, men begrepet var velkjent tidligere, blant annet i debatten om jordeiernes inngjerding av beiteområder (enclosure) i Storbritannia. I dag brukes begrepet ofte i analyser av miljø- og ressursøkonomiske spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg