al-Wefaq

Artikkelstart

al-Wefaq, bahrainsk politisk organisasjon som tidlig på 2000-tallet var den ledende opposisjonsgrupperingen i Bahrain. Fordi politiske partier er forbudt i Bahrain har al-Wefaq status som en forening, og har deltatt i valg som sådan. Som følge av politiske innstramminger ble al-Wefaq i 2016 tvangsoppløst etter en rettskjennelse, beskyldt for å anspore til politisk vold og terrorisme. Foreningens leder, sjeik Ali Salman, ble dømt til livsvarig fengsel.

Al-Wefaq ble organisert fra 2001, etter at opposisjonsledere i eksil fikk vende tilbake til Bahrain under et politisk reformprogram. Foreningen bygger på en politisk tradisjon som favner det tidligere Bahrain Freedom Movement, som var aktiv i 1990-årene. Al-Wefaq spilte en sentral rolle i det politiske liv i Bahrain særlig etter at den nye grunnloven ble vedtatt i 2002.

Gruppen boikottet parlamentsvalget i 2002, men deltok i 2006 og 2010, og ble største enkeltstående opposisjonsgruppering. Da myndighetene møtte demokratidemonstrasjonene i 2011 med vold, trakk gruppens 18 medlemmer av nasjonalforsamlingen seg fra sine plasser. I oktober 2014 var partiet forhindre fra å stille til valg på nytt parlament, og mistet sine plasser. Før valget i 2018 ble al-Wefaq oppløst av myndighetene.

Da al-Wefaq besluttet å delta i valget i 2006 gikk en del radikale elementer ut og dannet al-Haq-bevegelsen. Under opprøret i Bahrain i 2011 sto al-Wefaq for en linje som søkte dialog for å reformere det bahrainske monarkiet, og innføre et demokratisk styresett med et parlament med reell makt.

Gruppen assosieres med landets sjia-opposisjon; sjiaer utgjør flertallet i Bahrains befolkning, mens kongehuset er sunni. Al-Wefaq er likevel ikke en sjia-gruppering, og har ingen klar religiøst eller ideologisk profil; snarere er gruppen et samlingspunkt for krav om politisk reform med utspring i sjia-befolkningen, som diskrimineres i bahrainsk samfunnsliv. Organisasjonen framholder at dets mål er sekulære. Samtidig er det klare forbindelser med religiøse sjia-ledere, som også sitter i foreningens ledelse. Prominent blant disse er sjeik Ali Salman, som har religiøs skolering fra Qom i Iran, og støttes av sjeik Isa Qassim, Bahrains fremste religiøse sjia-leder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg