al-Wefaq, bahrainsk politisk organisasjon som tidlig på 2000-tallet var den ledende opposisjonsgrupperingen i Bahrain. Fordi politiske partier er forbudt i Bahrain har al-Wefaq status som en forening, og har deltatt i valg som sådan. Som følge av politiske innstramminger ble al-Wefaq i 2016 tvangsoppløst etter en rettskjennelse, beskyldt for å anspore til politisk vold og terrorisme. Foreningens leder, sjeik Ali Salman, ble dømt til livsvarig fengsel.

Al-Wefaq ble organisert fra 2001, etter at opposisjonsledere i eksil fikk vende tilbake til Bahrain under et politisk reformprogram. Foreningen bygger på en politisk tradisjon som favner det tidligere Bahrain Freedom Movement, som var aktiv i 1990-årene. Al-Wefaq spilte en sentral rolle i det politiske liv i Bahrain særlig etter at den nye grunnloven ble vedtatt i 2002.

Gruppen boikottet parlamentsvalget i 2002, men deltok i 2006 og 2010, og ble største enkeltstående opposisjonsgruppering. Da myndighetene møtte demokratidemonstrasjonene i 2011 med vold, trakk gruppens 18 medlemmer av nasjonalforsamlingen seg fra sine plasser. I oktober 2014 var partiet forhindre fra å stille til valg på nytt parlament, og mistet sine plasser. Før valget i 2018 ble al-Wefaq oppløst av myndighetene.

Da al-Wefaq besluttet å delta i valget i 2006 gikk en del radikale elementer ut og dannet al-Haq-bevegelsen. Under opprøret i Bahrain i 2011 sto al-Wefaq for en linje som søkte dialog for å reformere det bahrainske monarkiet, og innføre et demokratisk styresett med et parlament med reell makt.

Gruppen assosieres med landets sjia-opposisjon; sjiaer utgjør flertallet i Bahrains befolkning, mens kongehuset er sunni. Al-Wefaq er likevel ikke en sjia-gruppering, og har ingen klar religiøst eller ideologisk profil; snarere er gruppen et samlingspunkt for krav om politisk reform med utspring i sjia-befolkningen, som diskrimineres i bahrainsk samfunnsliv. Organisasjonen framholder at dets mål er sekulære. Samtidig er det klare forbindelser med religiøse sjia-ledere, som også sitter i foreningens ledelse. Prominent blant disse er sjeik Ali Salman, som har religiøs skolering fra Qom i Iran, og støttes av sjeik Isa Qassim, Bahrains fremste religiøse sjia-leder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg