Akademisme er en retning eller holdning innenfor kunst og arkitektur som holder strengt på kravene til akademisk tradisjon og fullendt form.

Det er en almen oppfatning at hovedsvakheten ved akademismen er at den lett forfalt til ren formalisme gjennom å overholde alle oppsatte regler, slik de var formulert ved kunstakademier og andre læresteder, og derfor etter hvert fremsto som lett forutsigelig og derfor kjedelig.

Karakteristisk for akademismen er at den fremstår som en utpreget perfeksjonistisk og konvensjonell stil, uten særlig rom for et individuelt, personlig særpreg. Retningen betraktes som nært beslektet med eklektisismen og som tett knyttet til historisme.

Akademisme var utbredt frem til slutten av 1800-tallet. Da oppsto jugendstilen og den såkalte Wiener-skolen i Østerrike, som en markant reaksjon på akademismen.

I dagligtalen generelt er akademisme som oftest en negativt ladet karakteristikk, gjerne i betydningen «tørr fremstillingsmåte».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg