systemstriden (Nidarosdomen)

Artikkelstart

Systemstriden er en betegnelse på striden som foregikk fra 1903 til omkring 1928 om utformingen av Nidarosdomens vestskip og spesielt vestfronten, hvor bare de to nedre «etasjer» av middelalderens fasade var bevart.

Diskusjonen startet da domkirkearkitekt Chr. Christie fremla sitt forslag til vestfront i 1903. Det samme året presenterte historikeren Fredrik Macody Lund sin første idéskisse som et første diskusjonsinnlegg. Etter Christies død i 1906 ble det i 1907 utlyst en arkitektkonkurranse om vestfronten. Konkurransen ble vunnet av Olaf Nordhagen, som ble tilsatt som domkirkearkitekt i 1909, og som i de følgende år utarbeidet en serie utkast for vestfronten.

I 1907 presenterte Lund en ny idéskisse, og reiste fra da av strid mot Nordhagen og Tilsynskomitéen, særlig tilspisset fra 1915, da Lund holdt et foredrag om «Trondhjems domkirkes geometriske system». Han hevdet her å ha gjenoppdaget et proporsjonssystem basert på kvadratet, ad quadratum, som han hevdet ble brukt som planleggingsgrunnlag i middelalderen. Lund hevdet derfor at systemet blant annet var brukt for Nidarosdomen, og at det burde ha vært lagt til grunn for restaureringen av kirken. Han kritiserte ikke bare Nordhagens vestfrontutkast, men også hvelvhøydene i skipet. Lund fikk samme år offentlig støtte fra Stortinget for å utrede saken nærmere, og engasjerte arkitektene Adolf Jensen, Chr. Lange og Harald Sund samtidig med at han startet arbeidet med sitt verk Ad quadratum. De første tegninger ble presentert i 1916. Verket utkom på norsk i 1919, på engelsk i 1921 og på fransk i 1922, og bidro til fortsettelse av striden. Noen av de geometriske analysene var svært kompliserte. Nordhagen påviste at Macody Lunds målangivelser noen steder ikke stemte med de faktiske former og forhold i Domkirkens middelalderdeler. I 1920 påpekte også Harald Aars unøyaktigheter. Man hevdet dessuten at andre systemer, for eksempel ad triangulum, også var blitt brukt i middelalderen. Arkitektene Adolf Jensen, Chr. Lange, Christian Morgenstierne, Lars Solberg, Holger Sinding-Larsen og Harald Sund støttet Lund. Lars Solberg trådte ut av Tilsynskomitéen i 1920.

I 1922 trådte en oppnevnt sakkyndig utenlandsk kommisjon sammen for å bedømme saken. Den fant at det på ingen måte var godtgjort at kvadratsystemet var blitt benyttet ved byggingen av Domkirken, og bifalt ikke at Lunds system skulle anvendes for restaureringen. Stortinget sluttet seg i 1923 til denne dom. Nordhagen fikk full støtte. Han døde imidlertid i 1925. Lund utga så verket Ad quadratum II. Debatten stilnet etterhvert hen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg