Faktaboks

Zoran Djindjić

Zoran Đinđić

Født
1. august 1952, Bosanski Šamac, Jugoslavia (nå i Bosnia-Hercegovina)
Død
12. mars 2003, Beograd, Serbia
Zoran Djindjić

Zoran Djindjić var statsminister i Serbia fra 2001 til sin død i 2003. På bildet taler han på World Economic Forum i Sveits i januar 2003, bare to måneder før han ble drept.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Zoran Djindjić var en serbisk politiker. Han var statsminister i Serbia fra 2001 til sin død i 2003. I 1990-årene var Djindjić en av lederne for opposisjonen mot president Slobodan Milošević, og han ble statsminister etter Miloševićs avgang. Djindjić ble drept i et attentat i mars 2003.

Statsminister

Fra 1994 var Djindjić leder av det demokratiske partiet og en av de sentrale lederne for den demokratiske opposisjonen mot Milošević-regimet, DOS-alliansen. Alliansen fikk 64 prosent av stemmene ved det serbiske parlamentsvalget i desember 2000, og Djindjić ble serbisk statsminister i januar 2001. Serbia var på denne tiden en av to delrepublikker i forbundsrepublikken Jugoslavia, fra 2003 kalt Serbia og Montenegro.

Djindjić tok på egen hånd avgjørelsen om å utlevere tidligere president Milošević til domstolen for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia i Haag, noe som irriterte den jugoslaviske presidenten Vojislav Koštunica. Djindjić møtte sterk kritikk for ikke å ha gjort nok for å få bukt med den betydelige organiserte kriminaliteten i landet. Han mistet også mye av sin popularitet på grunn av sin nære tilknytning til Miloševićs gamle maktapparat. Likevel ble han både i inn- og utland sett på som et viktig symbol for den demokratiske utviklingen i Jugoslavia/Serbia og Montenegro.

Attentatet

I mars 2003 ble Djindjić skutt ned og drept utenfor parlamentsbygningen i Beograd. Flere personer med tilknytning til den oppløste halvmilitære organisasjonen JSO, også kjent som «de røde bereter», ble arrestert og siden siktet for drapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg