Zambia

Fra elven Zambezi med broen mellom Zambia og Zimbabwe, like nedenfor Victoriafallene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Zambia

Victoriafallene i Zambezi, på grensen til Zimbabwe. Fossen er delvis skjult av fosserøyken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Det meste av Zambia er et småkupert platålandskap, beliggende 900–1500 meter over havet. Landskapet er relativt ensformig, og de flate, myrlendte senkningene og dypt nedskårne elvedalene skifter med langstrakte, slake åsrygger. De høyeste partiene ligger i nord med Muchingafjellene og Mbalaplatået, og i nordøst med Mufingahøydene. I nord, nær Bangweulu, ligger et enormt sumpområde. Andre sjøer i nord er Mweru og Tanganyika.

Av de store elvedalene som bryter gjennom landet, er elvedalen langs Luangwa størst. Luangwa renner i retning nord–sør, og møter Zambezi med Zumbo. Zambezi renner gjennom den vestlige delen av landet, hvor den opptar bielvene Lungwebungu og Kabompo. Ved cirka 18° sørlig breddegrad dreier Zambezi mot øst, og danner først grense mellom Zambia og Namibia (Caprivi-stripen), deretter mellom Zambia og Zimbabwe. På sistnevnte strekning danner elven Victoriafallene, og lenger øst ligger den store, kunstige Kariba-dammen, også den på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Tre fjerdedeler av Zambia tilhører Zambezis nedbørfelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg