Planteliv og dyreliv i Zambia

Den afrikanske elefanten er en av de mange dyreartene som holder til på savannen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Zambia av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Trærne har ofte utviklet et tykt korklag som beskyttelse mot de mange gressbrannene i tørketiden. av . CC BY SA 3.0

Mesteparten av landet er dekket av tresavanne og løvfellende tørkeskog. De vanligste treartene tilhører erteblomstfamilien, f.eks. Brachystegia, Isoberlinia og Julbernardia. Trærne har ofte utviklet et tykt korklag som beskyttelse mot de mange gressbrannene i tørketiden. I de lavereliggende delene, særlig ved Bangweulusjøen i nordøst, er det store områder med sumpvegetasjon.

Pattedyrfauna på mer enn 230 arter. Store dyr som elefant, spissneshorn, sjiraff, kafferbøffel og sebra er fortsatt vanlige, særlig i nasjonalparkene. Tallrike antiloper, bl.a. eland, heste- og sabelantilope, gnu, kudu og sitatunga. Løve, leopard og mange mindre rovdyr, bl.a. jordulv og manguster.

Mer enn 750 fuglearter er observert, men bare én, fregneskjeggfugl, er stedegen (endemisk). Karakteristiske fugler omfatter storker, hegrer, traner og perlehøns. Mange rovfugler, bl.a. gribber, falker og sekretærfugl. Flodørnen (African Fish Eagle) er nasjonalfugl.

140 krypdyr- og mer enn 50 amfibiearter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg