Faktaboks

Zakopane
Uttale
zakopˈane
Zakopane
Skihoppbakene i Zakopane

Zakopane er en by i Polen, 80 kilometer sør for Kraków, ved foten av Tatry Wysokie (Høye Tatra), 890 meter over havet. Byen har 25 770 innbyggere (2021). Zakopane er Polens viktigste vintersports- og kursted og et kjent turiststed.

Tatra-museet i Zakopane har avdelinger for naturhistorie, etnografi og geologi. Villa Kiloba-museet har utskårne tremøbler og kniplinger fra distriktet. I september avholdes det en årlig festival for høylandskultur for Tatraregionen.

I 2001 ble en taubane fra Zakopane til Gubałówka, 1123 meter over havet, erstattet med elektrisk bane. Fra Gubałówka er det utsikt over Zakopane og mot Tatrafjellene. To kilometer sørøst for byen er det en nasjonalpark med et museum, som viser flora og fauna fra nasjonalparken.

Byen var vertskap for verdensmesterskap på ski, nordiske grener i 1939 og 1962 og for verdensmesterskap i skiskyting i 1969.

Zakopane ble først omtalt i 1564 og fikk bystatus i 1933.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg