Yves Meyer

Faktaboks

Yves Meyer
Født
19. juli 1939
Den franske matematikeren Yves Meyer er tildelt Abelprisen for 2017
Yves Meyer
Av /NTB scanpix.

Yves Meyer er en fransk matematiker som i 2017 ble tildelt Abelprisen, som deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Meyer er særlig kjent for sine viktige og avgjørende bidrag til såkalt wavelets-teori.

Han er professor emeritus ved École Normale Supérieure Paris-Saclay i Frankrike. Han vokste opp i Tunis på Nord-Afrikas kyst.

Yves Meyer har utviklet metoder for å bryte ned komplekse matematiske objekter til enklere, bølgelignende komponenter, et felt som kalles harmonisk analyse. Dette ledet ham i sin tur til å bidra til en teori for å analysere kompliserte signaler, med betydelige konsekvenser for datamaskiner og informasjonsteknologi. Deretter gikk han videre til å takle fundamentale problemer i matematikken for væskestrømmer.

Interessen for harmonisk dekomponering førte Meyer til wavelet-teori, der komplekse signaler blir «atomisert» til en slags matematisk partikkel som kalles en wavelet. Fra midten av 1980-årene begynte Meyer, sammen med Ingrid Daubechies og Ronald Coifman, å sette sammen det tidligere arbeidet med wavelets til et enhetlig bilde. Coifman, Daubechies og Stéphane Mallat fortsatte deretter med å utvikle applikasjoner for mange problemer innen signal- og bildeprosessering. Wavelet-teori er nå allestedsnærværende i mange slike teknologier.

Wavelet-analyse av bilder og lyd gjør at de kan brytes ned til matematiske fragmenter som fanger opp uregelmessighetene i mønsteret ved hjelp av glatte, «veloppdragne» matematiske funksjoner. Denne nedbrytingen er viktig for bildekomprimering i informatikken, og brukes for eksempel i JPEG 2000-formatet.

Meyers arbeid har altså en relevans som strekker seg fra teoretiske områder i matematikken, som harmonisk analyse, til utvikling av praktiske redskaper i data- og informasjonsvitenskap. Hans arbeid er dermed et eksempel på at studier innen ren matematikk ofte ender med å finne viktige og nyttige anvendelsesmåter i verden utenfor.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg