Wavelets er en matematisk teknikk som benyttes blant annet i signalbehandling. Wavelets representerer et alternativ til Fourieranalysen, der et signal blir skrevet som en sum av trigonometriske funksjoner. I wavelet-analysen blir et signal representert ved en sum av skalerte og translaterte versjoner («datter-wavelets») av en opprinnelig funksjon, en såkalt «mor-wavelet». Wavelets er bedre enn Fourier-transformen til å representere signaler med skarpe overganger.

Bruken av wavelets har revolusjonert signalbehandling innen en rekke områder. JPEG2000-standarden for bildekomprimering er basert på wavelets, og er blitt benyttet i norske kinoer siden 2011, da Norge som det første landet i verden fikk heldigitalisert sine kinoer.

Teknikken ble introdusert av Jean Morlet på 1970-tallet for å studere seismiske signaler, og utviklet videre av Morlet og Alex Grossmann på 1980-tallet. I en annen sammenheng hadde det matematiske grunnlaget blitt studert av Alfréd Haar allerede i 1909, og viktige bidrag ble også gitt av Alberto Calderón og Jan Olov Strömberg.

Yves Meyer og Stéphane Mallat utviklet i 1985 multiskalateorien, som la det matematiske grunnlaget for studiet av wavelets. Ingrid Daubechies' wavelets (1988), inspirert av sammenhengen mellom wavelets og QMF-filtre (Quadrature mirror filters), representerte et gjennombrudd i wavelet-teorien.

Yves Meyer mottok i 2017 Abelprisen for «sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien for wavelets».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.