Yamaha (musikkinstrumenter)

Logo
Av .

Artikkelstart

Yamaha Corporation er et japansk industrikonsern. Det er en av verdens største produsent av musikkinstrumenter.

Faktaboks

Uttale
– kˈå:pərˈeiʃən

Virksomhet

Yamaha Corporation har hovedkontor i Hamamatsu. Konsernet produserer musikkinstrumenter, hvorav de viktigste er pianoer, digitale instrumenter, blåseinstrumenter, strengeinstrumenter og perkusjonsinstrumenter. Konsernet lager dessuten profesjonelt lydutstyr, forbrukerelektronikk, halvledere, andre elektroniske komponenter, og en rekke andre produkter som ski og annet sportsutstyr, og har fra 1950-årene av drevet musikkskoler for barn over hele verden.

Konsernet etablerte i 1955 Yamaha Motor Co., som er en av verdens største produsenter av motorsykler.

Konsernet hadde en omsetning på 414 milliarder yen i finansåret 2020 med rundt 20 200 ansatte, og hadde over 190 000 musikkstudenter i mer enn 40 land.

Historie

Yamaha Corporation ble grunnlagt i 1897 som Nippon Gakki av Torakusu Yamaha (1851–1916), og produserte sitt første piano i 1900. Yamaha utviklet i siste halvdel av 1970-årene og på 1980-tallet flere synthesizere med stor innflytelse på popmusikken. Blant disse var CS-80 fra 1976, og ikke minst DX-7 fra 1983, som var den første masseproduserte digitale synthesizeren med frekvensmodulasjon som syntesemetode. Prismessig gjorde dette synthesizeren mer tilgjengenlig for flere.

Konsernet fikk nåværende navn fra 1987.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Yngve Jarslett

Foreslås delt opp i to artikler, Yamaha Motor Co. foreslås flyttet til Motorsykler.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg