Faktaboks

Xi'an
Hsi-an
Uttale
kjiˈan
Xi'an
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Xi'an er en by i Kina, provinshovedstad i Shaanxi, på Guanzhongsletta ved sørbredden av Weielven (Wei He), nord for Qinlingfjellene, 1000 kilometer sørvest for Beijing. Byen har omkring 8 000 000 innbyggere (FNs befolkningsdivisjon, 2020).

Næringsliv

Xi'an er en viktig industri- og handelsby, samt et kultur-, utdannings- og turistsenter. Produksjon av høyspenttransformatorer, tekstiler, instrumenter, fly, elektroniske produkter, mikrobølgeartikler og symaskiner. Byen er et av Kinas sentre for høyteknologisk utdannelse.

Kultur og historie

Terrakotta-hæren
Et av de mest kjente kinesiske gravfunnene er de om lag 7000 terrakotta-soldater og -hester som ble funnet i Xi'an i Shaanxi-provinsen i Nord-Kina i 1974. Graven tilhørte grunnleggeren av Qin-dynastiet, Qin Shihuangdi (250–210 fvt.).

Xi'an har mer enn 3000 års historie, og den første kinesiske by som opprettet internasjonale handelsforbindelser. Silkeveien hadde sitt østlige endepunkt i Xi'an, og spor etter lang tids kontakt med fremmede kulturer er godt synlig selv i moderne tid. Til sammen har byen vært Kinas rikshovedstad i 1100 år, blant annet under de betydningsfulle Han- og Tangdynastiene. Under Tang-dynastiet (618–907 evt.) var byen (som da het Chang'an) en av verdens virkelige store metropoler, med over én million innbyggere. Blant historiske minnesmerker finnes bymurene som omgir den historiske byen, over 1000 år gamle pagoder og Xi'ans stormoské; en av Kinas eldste og mest berømte.

Rundt 20 kilometer øst for Xi'an finnes et kunstig åsdrag (nå kjent under navnet Lishan) som inneholder Qin Shihuangdis (Qingdynastiets første keisers) grav. Nær denne ble det i 1974 oppdaget store underjordiske kamre (delvis sammenstyrtet) som inneholdt ca. 7000 terrakottafigurer av krigere i naturlig størrelse og med fullt krigsutstyr. Kamrene, som stammer fra tiden omkring 210 fvt., inneholdt også stridsvogner, våpen, redskaper og pilespisser i store mengder.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg