Faktaboks

William Eggleston
Født
27. juli 1939, Memphis, Tennessee, USA
fotografi
William Eggleston, Memphis, Tennessee (red cart), 1996.
Av /Scanpix.
Portrett av William Eggleston
William Eggleston portrettert i sin egen utstilling på David Zwirner Gallery i London i 2019.
Av /Scanpix.

William Eggleston er en amerikansk kunstner og fotograf. Hans karakteristiske snapshot-estetikk og bruk av fargebilder regnes som epokegjørende i 1960- og 1970-årenes amerikanske og internasjonale fotokunst.

Egglestons bilder er ofte uvanlige og dristige slik de bryter med konvensjonelle prinsipper for komposisjon. Motivene er gjerne kappet midt på eller plassert i bildets ytterkant, og hans bruk av «dye-transfer»-teknikk der hver farge behandles individuelt gir bildene en fortettet atmosfære. Han var tidlig påvirket av fotografer som Robert Frank og Henri Cartier-Bressons virkelighetsnære gjengivelse av vanlige folks liv og omgivelser, uten bearbeidelse i mørkerommet i ettertid. I 1964 begynte han å eksperimentere med fargefotografi. De følgende årene foretok han flere reiser i sørstatene der han dokumenterte situasjoner og dagligliv, noe som resulterte i den fotografiske serien Los Alamos.

Eggleston fikk sitt gjennombrudd i 1976, da Museum of Modern Art (MoMA) i New York viste et utdrag på 75 bilder fra Los Alamos-serien. Dette var første gang museet viste fargefotografi, et medium som inntil da hadde blitt ansett som «vulgært», forbundet med reklame og underholdningsindustri. Egglestons utstilling førte til en opphetet diskusjon om både MoMAs utstillingspolitikk og fotografiets plass i kunst.

Eggleston mottok Hasselbladprisen i 1998. I 2002 var han representert på documenta-utstillingen i Kassel. I 2004 viste Museet for samtidskunst i Oslo utstillingen William Eggleston. Los Alamos.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg