Wilhelm von Humboldt, tysk vitenskapsmann, jurist og politiker, bror av Alexander von Humboldt. Studerte jus, filosofi og statsvitenskap, og skrev i 1792 (upublisert frem til 1851) Ideen zu einem Versuch, die Grenzen der Wirksamkeit des Staates zu bestimmen, der han hevder at statens oppgave er å sørge for beskyttelse utad og rettssikkerhet innad, og at en slik begrenset statsmakt gir den beste rammen for menneskelig utvikling eller dannelse (ty. Bildung). Senere viet han seg i økende grad til språkstudier.

Etter å ha tjent som prøyssisk sendemann i Roma 1801–08, ble han undervisningsminister og en drivende kraft bak opprettelsen av universitetet i Berlin i 1810. Deltok i Wienkongressen 1814–15, sendemann i London 1817. Igjen statsråd 1819; fremla utkast til en friere forfatning, men kom i strid med Karl August Hardenberg, og gikk av i protest mot de reaksjonære Karlsbad-beslutningene.

Humboldt var meget interessert i universitetsspørsmål, og hans tanker omkring universitetsdannelsen og universitetets forhold til det øvrige samfunn har hatt, og har fremdeles, stor betydning. Han la vekt på at en hovedoppgave for universitetet er dannelse (Bildung). Dette krever at universitetet gir en allsidig utdannelse med vekt på personlig kunnskapstilegnelse og vekst, og at universitetene har en autonom stilling i forhold til staten.

Humboldts arbeider over baskisk, orientalske og javanesiske språk og særlig arbeidet Über die Verschiedenheit des menschlichen Sprachbaus und ihren Einfluss auf die geistige Entwicklung des Menschengeschlechts (innledning til en bok om kawispråket på Java, 1836), har vært av stor betydning for språkvitenskapen, bl.a. for Noam Chomsky og hans skole. Humboldt mente at språket er en dynamisk «organisme» som er nøkkelen til å forstå både den menneskelige bevissthet og karaktertrekk ved kulturer. Også hans estetiske studier og oversettelser av greske forfattere er verdifulle. Humboldts verker ble utgitt i 17 bd. 1903–17.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. desember 2011 skrev birte lykkegaard

jeg leser nå en roman om Humboldtbrødrene... Oppmåling av verden. forfatter: Keppendahl

30. desember 2011 svarte Anne Marit Godal

Takk for boktips om Humboldt. Her på NRK ligg ein fin bokomtale av Oppmålingen av verden: http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.4742631. God romjul med god bok!

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.